"Djur utgör en stor del av vårt samhälle
och ekonomi, men får aldrig vara med och
påverka besluten som gäller deras rätt att
få vara djur. De behöver ett ombud i politiken
som alltid kommer ihåg ta fram djurperspektivet
och den biologiska mångfalden, samt de etiska aspekterna
av djurhållning."
Johanna Parikka Altenstedt, Lund, 2013

fredag 28 mars 2014

Djurpartister som ställer upp!



Blenda Agell
kemist och nutritionist

- Erfarenhet och kärlek till djur tillsammans med min kunskap inom nutrition (vegetarisk kost) och träning (kan bl a. nå målgruppen som mer än gärna äter protein), kemi (forskning, djurförsök) och livsmedel (vad sker, hur) gör att jag har verktyg att arbeta för att få in djurens perspektiv.

Blenda är uppvuxen på landet och har följt från nära håll djurhållningen. Hon har sett problemen med hästaveln och sorgen av att behöva avliva unga hästar på grund av medfödda problem, hon har sett hur man skjuter kalvar på grund av att det är för dyrt att fodra dem, eller att behandlingen som de ska få är för dyr – och det kan vara en vitamincocktail. Hon har sett uttjänta höns, dvs. värphöns som egentligen skulle gå till destruktion 72 veckor gamla och har passerat sin peak i vinstutdelning. Men trots att de är rätt medtagna återhämtar de sig efter vård och sätter de en tjusig fjäderdräkt, lägger ägg och en del lever i flera år.

Blenda är idag utbildad inom kemi med inriktning nutrition och livsmedelsvetenskap och har varit på studiebesök i flera livsmedelsindustrier däribland slakterier i Kalmar och i Kristianstad.

Inom EU vill Blenda lyfta dessa tre frågor före andra:

* Införandet av en europeisk köttskatt
* att alla djur skyddas i EU-fördragen och att djurskyddslagstiftningen följs och skärps
* Att kunskapen om att människan klarar sig utmärkt på en vegetabilisk kost ökar betydligt
kanske genom att införa obligatorisk undervisning om det

- Jag har upptäckt att inom branschen får man väldigt lite respons när man lyfter djurperspektivet och viljan till att diskutera är nästan obefintlig, även inom det ganska så nischade utbildningsprogrammet nutrition och livsmedelsvetenskap, berättar Blenda Agell.